Probabil cele mai apreciate cărți western și de aventură ale tuturor timpurilor

Cu mulți ani în urmă, căutând lecturi despre cai și despre vieți deosebite trăite sub cerul liber, am descoperit cărțile western.

De atunci și până acum am rătăcit printre paginile a sute de astfel de cărți. Am străbătut meleaguri bătute de vânt și spălate de ploaie. Am colindat văi și canioane în al căror ecou se auzea un ropot zorit de copite. Am ascultat cântecul deșertului și am cunoscut învățătura nativilor americani. La căldura focurilor de tabără am ascultat povești și i-am cunoscut pe cei care au străbătut în lung și în lat ținuturi necunoscute.

Drumul m-a adus până aici, și îți pot spune că dacă îți place aventura, natura, animalele și lecturile încărcate de suspans, atunci cărțile western sunt pentru tine. În acest articol poți afla care sunt cele mai apreciate cărți western ale tuturor timpurilor.


Louis L’Amour

Louis L’Amour este, fără îndoială, cel mai apreciat scriitor de cărți western. El a fost unul dintre aceia care și-au trăit viața pe câmpiile prăfuite, prin munți înalți, prin debarcaderele de la malul mării, exploatând minereu, și chiar luptând și în ring. În fiecare carte pe care a scris-o și-a ales cuvintele cu multă pricepere, iar paginile cărților sale fac apel la sălbăticia din noi toți. Louis L’Amour avea un gust impecabil pentru precizie în ceea ce priveau locațiile din cărți, armele de foc și alte detalii descrise cu amănuntul în narațiunile sale.

Louis L'Amour a scris peste o sută de cărți western. Ar fi mult prea mult să le adaug pe toate în acest articol. Pe viitor voi scrie un alt articol unde voi putea menționa care sunt cele mai deosebite cărți scrise de el. În cele ce urmează sunt menționate două dintre cărțile sale.

Bendigo Shafter spune povestea unui tren de care trase de cai, ce e forțat să se oprească datorită apropierii iernii. Călătorii sunt nevoiți să își construiască adăpost și să petreacă iarna în sălbăticia din Wyoming. Un adolescent se confruntă cu provocări, devine bărbat și construiește un oraș. Bendigo Shafter este o carte, care indiferent de câte ori o citești, te face de fiecare dată un om mai bun.

carte Bendigo Schafter

În “Lonesome Gods” (Zeii singuratici) povestea începe cu un tânăr băiat și cu tatăl său care călătoresc spre California. Paginile cărții spun povestea băiatului care se maturizează și care își descoperă locul în lume. Împletită cu aventură, întâlniri mistice cu „Cei vechi”, cu lupte dintre viață și moarte în deșert, această carte vă va arăta locuri și vă va spune lucruri despre care nu ați știut că există.

carte Lonesome Gods

Zane Grey

Zane Grey se află pe locul doi pe lista celor mai apreciați autori de cărți western ai tuturor timpurilor. El îl predatează pe Louis L’Amour cu câteva decenii, scriind majoritatea romanelor sale la începutul anilor 1900.

De asemenea, el și-a petrecut o mare parte din viață în ținutul incredibil de aspru de-a lungul lanțului muntos Mogollon din Arizona. Zane Grey e mai puțin pragmatic și mai romantic decât Louis L’Amour, iar romanele sale întruchipează spiritul Vestului timpuriu.

Povestea neobișnuită din “The Thundering Herd” redă o portretizare destul de precisă a faimoasei perioade scurte de vânătoare de bivoli din Vechiul Vest.

Un tânăr vânător și o fată împletesc destine printre turmele vaste de bivoli, turme care în urma vânătorii excesive se aflau în declin. Printre paginile cărții se duce o luptă cu amerindienii comanși, cu turmele de bivoli care galopează pe câmpiile întinse și împotriva răului din lume. Este o poveste atât despre dragoste, cât și despre un spirit ce nu poate fi cucerit.

carte The Thundering Herd

“Knights of the Range” (Cavalerii Preriei) este o descriere magnifică a frumuseții sălbăticiei și a naturii deosebite care îi însoțeau pretutindeni pe cei care se ocupau de creșterea vitelor. Hoți de vite, pistolari, haiduci căutați de lege, romantism ... ce ai putea cere mai mult?

carte Knights of the Range

Larry McMurtry

Premiat cu un Premiu Pulitzer pentru ficțiune, acest roman din 1985 spune o poveste captivantă a oamenilor de frontieră din Texas, care își conduc turmele către nord spre Montana.

Inspirată din acțiunea cărții, în 1989 a fost filmată o mini-serie numită Lonesome Dove . Cu Robert Duvall și cu Tommy Lee Jones în rolurile principale, atunci facea ca fiecare bărbat să-și dorească să fie Gus (Duvall) și fiecare femeie să se îndrăgostească de Căpitanul Woodrow Call (Jones). Aceasta este o carte care cu siguranță merită să fie citită.

carte Lonesome Dove

Owen Wister

Publicat pentru prima dată în 1902, “The Virginian: A Horseman Of The Plains” este considerat a fi primul roman western. Paginile spun povestea destul de realistă despre viața la fermă, aventură, dragoste, ură și umor. Narațiunea îl însoțește pe un tânăr ucenic din est și pe mentorul său cowboy (Virginianul) prin aventurile vieții de la o fermă din Wyoming-ul timpuriu.

Mai multe filme, inclusiv unul de-a lui Gary Cooper, precum și o serie TV au încercat, cu succes limitat, să redea starea de spirit pe care o inspiră cartea. Probabil că dacă veți citi această carte, o să vă doriți să vă achiziționați cel puțin o pălărie de cowboy, cizme de călărie, iar apoi să vă aruncați în șaua celui mai apropiat cal și să îi îndreptați urechile către Wyoming..

carte The Virginian

Will James

Orice listă care se ambiționează să spună care sunt cele mai bune cărți western, ar fi incompletă fără una dintre poveștile lui Will James. El a fost un cowboy desăvârșit, iar mai presus de toate a fost înzestrat cu abilitatea de a scrie despre cum era cu adevărat în acele vremuri.

Ca o notă secundară, James este cel care a desenat ilustrațiile din cărțile sale. Acestea sunt la fel de fidele vieții ca și lucrările lui Fredric Remington.

schite Will James
schite Will James

Câteva dintre ilustrațiile lui Will James


În “Smoky”, el spune povestea unui cal născut în sălbăticie, care a fost antrenat de către unul dintre cei mai buni văcari ai vremii. Apoi acesta este furat și ajunge să fie înhămat la un car de livrare dintr-un oraș. Unul dintre lucrurile care face ca această poveste să fie deosebită este faptul că e spusă din perspectiva calului. Vă voi lăsa pe voi să descoperiți ce se întâmplă mai departe.

carte Smoky

Un cal îți va schimba viața. Iar un cal special cu siguranță că o va defini ... Autor necunoscut

Newsletter

Abonează-te la blog și primești pe mail cele mai noi articole!

Email:


Pe scurt despre autor. Sunt un tânăr scriitor din Brașov. Sunt pasionat de cai și de cărți western. Îmi doresc să creez o comunitate de cititori de cărți de aventură și cărți western, comunitate în care să se spună povești despre vieți petrecute sub cerul liber.
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți nu uita să dai un like paginii Suflet de Mustang și nu uita să te înscrii în grupul de facebook Povești despre cai și cărți western .